Edward en Peter, nog steeds geen vrienden

16 aug

(Westland, 16 augustus 2023). Je kunt niet met iedereen vriend zijn. Hét Westlandse schoolvoorbeeld daarvan is het duo Peter Duijsens (Westland Verstandig) en Edward Koornneef (Jumbo); de een politicus en advocaat, de ander supermarktondernemer en projectontwikkelaar. Al jaren mogen de twee elkaar niet, hebben ze ruzie.

De ondernemer vindt eigenlijk dat de overheid hem als zakenman zo veel mogelijk ten dienste moet staan, want zijn commerciële activiteiten leiden immers tot een mooier Westland. Dat die ook zeer voordelig zijn voor zijn portemonnee is slechts een logische vanzelfsprekendheid. Een politicus als Duijsens is voor hem de personificatie van de bestuurlijke en ambtelijke wereld. Die hem en zijn bedrijf ook nog eens demoniseert.
De politicus daarentegen noemt de ondernemer Koornneef een geslaagde supermarkteigenaar maar botst frontaal met hem omdat die zich in zijn ogen vaak boven de wet verheven voelt, zich soms meer voelt dan een gewone burger. Die ook als zodanig behandeld wil worden en verder vindt dat alles wel in zijn zakelijke straatje moet passen. De populistische politicus meent dat hij met zijn partij en de grootste raadsfractie een nog veel beter en mooier Westland kan realiseren. Desnoods, misschien wel liever, zonder Koornneef.

Geregeld in de haren
Het zijn dus geen vrienden, zitten elkaar geregeld in de haren, vaak via de publiciteit. Als het niet gaat over het afsluiten van parkeerplaatsen bij een Heulse supermarkt, of het nog financieel afronden van speciaal aangelegde wegen rond een tweede supermarkt, dan zijn er nog wel andere winkelplannen die Duijsens met liefde kritisch aanpakt.

Hun relatie kreeg onlangs een bijzondere dimensie toen een klant in een Koornneef-super werd aangehouden omdat ze twee bakjes sushi niet zou hebben afgerekend. Er volgde een onderhandse schikking, zonder politie, en tijdens die afronding zou een beveiliger haar, van Molukse afkomst, etnisch hebben geprofileerd.
Haar partner wilde dat testen, liet zich als witte man bewust ongescand betrappen en kreeg bij de kassa gewoon een voorstelletje om de vergissing recht te zetten.

Niet verstandig, ook niet tactisch
Niet zo verstandig, want toen bleek dat die man raadslid is, ook nog eens van Westland Verstandig, van Koornneefs ‘vriend’ Duijsens dus. Waarna de mogelijke winkeldiefstal en het eventuele etnisch profileren vrijwel ondergesneeuwd raakten.

De ondernemer rook zijn kans, sloeg gelijk toe. Eerst door van de echtgenote van het raadslid een ton (!) schadevergoeding te eisen vanwege reputatieschade. Niet erg tactisch want daardoor werd de publiciteit ineens landelijk en raakte Jumbo in Veghel er bij betrokken. Na de publiciteit rond een van fraude en witwassen beschuldigde directeur zitten ze daar in het Brabantse hoofdkantoor vast niet op Westlands gedoe te wachten.
Van dik hout was aansluitend de brief van de supermarktman aan alle raadsleden, wethouders en burgemeester, waarin hij zegt zich niet te kunnen voorstellen dat de gemeente Westland een crimineel in de gemeenteraad wil of kan handhaven. Terloops noemde hij nog dat een ander VW-raadslid, zonder naam, eerder bij een zelfde vergrijp betrokken zou zijn geweest.

Extra boos
Inmiddels staat de politiek leider van de grootste coalitiepartij klaar om terug te slaan. Een man die je niet kwader kunt krijgen als iemand zijn partij of zijn -vrienden aanvalt En die extra boos wordt als die iemand toch al geen vriend is. En Edward heet.

Er heerst nu tweestrijd. Veel Westlanders waarderen Koornneef als geslaagde supermarktbaas, veel anderen staan achter Duijsens omdat hij Edwards handel en wandel keihard aanpakt terwijl andere partijen er in hun ogen niks aan doen.
Boeiend is dat in beide groepen kiezers van Duijsens en klanten van Jumbo door elkaar heen lopen. Ze stemmen op Westland Verstandig én doen inkopen bij Jumbo. Gooien daar soms twee bakjes sushi in een karretje. Die ze gewoon afrekenen of wel eens vergeten te scannen. Sommigen denken dat Peter en Edward vrienden zijn..

 Rien van den Anker

10 gedachten over “Edward en Peter, nog steeds geen vrienden

  1. Kunnen we die twee vechtersbazen niet gewoon net als die techreuzen Elon Musk en Mark Zuckerberg een keer samen in een arena zetten. Of in De Veiling in Poeldijk. Kunnen alle mensen die daar nooit komen gelijk zien dat je die locatie daar open moet houden. De verliezer moet na afloop vertrekken. Geen gezeik meer over parkeerplaatsen bij een supermarkt of waarschijnlijk kortere raadsvergaderingen.

  2. Ik ben geen psycholoog maar volgens mij lijken Peter en Edward qua persoonlijkheidsstructuur heel veel op elkaar. Het zijn gewoon ruziemakers voor wat zij noemen Het Goede Doel.

  3. Het zou ook leuk zijn als Edward in de politiek gaat zitten. Bijvoorbeeld als wethouder. Dan krijgen we zoveel entertainment in het gemeentehuis dat we De Naald wel kunnen sluiten. Kunnen van dat geld Westland weer verder vergroenen.

  4. Als Koornneef echt lef heeft dan uit hij zijn woede over de politiek door alle raadsleden minstens 3 maanden een winkelverbod op te leggen in zijn supers.

  5. De column voert, alle woorden eromheen, in feite twee hoofdpersonen (gewild of ongewild daartoe opgevoerd), ten tonele. En aan het adres van beiden wil ik ter overdenking – in willekeurige volgorde – een drietal “oude waarheden” posten.
    Daar komen ze : 1. GOED IS GOED, SLECHT IS SLECHT, OF HET VRIEND OF VIJAND IS;
    2 ALS JE GESCHOREN WORDT MOET JE STIL BLIJVEN ZITTEN; en 3 EEN PROFEET IN EIGEN LAND WORDT NIET (ALTIJD) GEËERD.

  6. Die ruzie gaat eigenlijk gewoon om de strijd om de macht. Dus ook om geld. En daarom is het misschien wel gezond dat zo’n ego-zakenman te maken heeft met een ego-politicus die ook redelijk in de slappe was zit.

  7. Geweldig weer deze heldere kijk op de verhandelingen rondom de “Super soap” .
    Als vermakelijkheidsbelasting nog zou bestaan was deze hierop van toepassing geweest.

  8. Wel interessant is hoe de politiek op dit ruziënde stel reageert. De oppositie zal wel gniffelend toe kijken, maar ik kijk vooral uit naar de reactie van de burgemeester. Die staat toch boven alle partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>